Menu Sluiten

Yale-professor waarschuwt voor het negeren van kernenergie

De toekomst is nucleair. In het VK gaat Rolls Royce compacte nucleaire stations bouwen die veel goedkoper zijn dan de klassieke modellen en waarbij de bouwtijd aantrekkelijk kort is. Dat schrijft het Brits wetenschappelijk magazine TechXplore. Maar ook in het VK lijkt nucleaire energie een taboe-onderwerp, net zoals bij ons. En laat dat net iets zijn waar assistent-professor dr. Steven Novella de koude rillingen van krijgt.

Novella verklaart dat hij zowel optimistisch als pessimistisch is. Hij applaudeert de plannen van Roll Royce, maar vreest een niet-medewerking vanuit de politiek. De Britse academicus wijst verder ook op de limitien van de technologie waarop de meeste overheden vandaag inzetten en argumenteert dat we in de praktijk niet zonder kernenergie kunnen:

“…it is technically possible to achieve zero carbon without nuclear, it’s just practically not feasible. Now we are getting to the point where I am pessimistic…we have two main political parties, one largely ignored the science on global warming, and the other largely ignores the science on nuclear energy.”

Dr. Steven Novella, 24/01/2020. NeuroLogicaBlog.

Vertaald: “Het is technisch mogelijk om nuluitstoot van CO2 zonder kernenergie te bereiken, maar in de praktijk is dat niet haalbaar. Hier kom ik op het punt waar ik pessimistisch word… we hebben (in het Verenigd Koninkrijk) twee grote politieke partijen. De ene (Conservatives, nvdr.) heeft altijd de wetenschap rond de klimaatveranderingen genegeerd, de andere (Labour, nvdr.) heeft steeds de wetenschap rond kernenergie genegeerd.”

“Laat de klimaatzaak over aan de privé”

Novella meent dat politici hun gedacht moeten kunnen zeggen, maar pleit ervoor dat zij ook best experts raadplegen zodat die politici achter de schermen de juiste beslissingen kunnen nemen en niet puur op buikgevoel beleid maken. Toch denkt hij dat het misschien gewoon beter is dat de private sector het heft in eigen handen neemt. Wanneer een onderneming als Rolls-Royce op succesvolle wijze kosteneffectieve technologie ontwikkelt, zal die volgens hem ook in gebruik worden genomen. “Wacht niet. Bouw het gewoon en er zal vraag zijn.”, concludeert hij.

Het pleidooi van Novella is zeer relevant bij ons. Vlaanderen telt een van de grootste en belangrijkste havens ter wereld. Ook de dichte bevolking en de grote vraag vanuit vele bedrijven leiden niet zelden tot verbruikspieken. waarbij naar halfslachtige oplossingen moet worden gezocht. Dit samen met onze energie-afhankelijkheid van het buitenland, maakt dat de consument zijn energie duur betaalt. Als we het bovendien blijven doen met tijdelijke gascentrales halen we de klimaatdoelstellingen zeker niet. De irrationele houding van bepaalde politieke strekkingen tegenover kernenergie is daarom een spijtig gegeven.

Het is allicht daarom niet ondenkbaar dat privé-investeerders interesse hebben en direct overgaan tot de bouw. De nodige vergunningen handelen zij lokaal af. De lokale politieke partijen die dan nog op de rem willen gaan staan, zijn vatbaarder voor electorale zelfmoord, wanneer de kiezer ontdekt dat deze partijen de groei en de tewerkstelling van deze bedrijven in de weg willen staan. VolksLiga zal nieuwe, private technologie altijd willen faciliteren.

Geef een reactie