Menu Sluiten

De vierdagenwerkweek: dromenland of realistisch?

De laatste dagen deed het nieuwsbericht de ronde dat Finland een vierwekenwerkweek ambieert. Hoewel het nieuwsbericht ondertussen niet met de waarheid lijkt te stroken, heeft het bericht toch het debat binnen linkse kringen doen oplaaien. Is een vierdagenwerkweek te overwegen of hoort het idee in een sprookjesboek?

Voor VolksLiga organiseert iedere onderneming het werkstelsel dat door de onderneming het productiefst wordt ervaren. Een vierurenwerkweek is voor ons dus geen taboe-onderwerp, zolang de ondernemer dit zelf verkiest. Ook zolang aan de sociaal-fiscale verplichtingen wordt voldaan en een bedrijf dat financieel aankan. Wanneer de vierdagenwerkweek aanleiding geeft tot de aanvraag van een faillissement, moet aan deze maatregel ook een duidelijke aansprakelijkheid worden gekoppeld. Dit om te vermijden dat de gemeenschap uiteindelijk eventuele vereffeningskosten moet dragen ter oorzake van een overstandige beslissing.

VolksLiga zal nooit voorstander zijn om bedrijven te verplichten een vierdagenwerkweek in te voeren op grondslag van een arbitraire welzijnsmaatregel. Het fnuikt de beweegruimte, de flexibiliteit en de efficiëntiepolitiek van de onderneming. Het is niet aan politici om via nattevingerwerk grote financiële beslissingen voor bedrijven te beslissen.

Geef een reactie