Menu Sluiten

Weet de openbare omroep het zelf nog? Pleidooi voor ontpolitisering VRT

Onze openbare omroep die de vuile was buitenhangt door het recente nieuws rond het intern conflict aan de VRT-top, geeft weer dat de bureaucratie in onze overheid haar grenzen heeft bereikt. Opeens is de belastingbetaler niet meer zeker of hij waar voor zijn geld krijgt, met name deugdelijk bestuur. De VRT legt een structureel probleem bloot waar de interesses van de CEO haaks op die van de raad van bestuur staan.

We moeten ons dringend de vraag stellen welke bestaansreden onze overheidskanalen nog hebben. De staatsmonopolie op informatie is een verschijnsel uit de Koude Oorlog en is geëvolueerd tot een verhaal waarbij de openbare omroepen beetje bij beetje worden voorbijgestoken door commerciële initatieven die met de tijd mee zijn. In 2018 was de openbare omroep goed voor slechts 37% marktaandeel van televisiekijkend Vlaanderen. Daarbij zijn populaire streamingdiensten en gebruik van internet om informatie te halen niet mee in rekening genomen.

Voor VolksLiga is het een kwestie van prioriteiten stellen en voor een groot stuk aan de verzuchtingen van de bevolking tegemoet te komen. De bevolking is het beu dat de inhoudelijke agenda van de politieke meerderheid in de Vlaamse Gemeenschap door de strot wordt geduwd. Een openbare omroep moet betrouwbaar, geloofwaardig en neutraal zijn. Wij pleiten alvast voor de directe afschaf en verkoop van het entertainmentgedeelte en het versterken van een kwalitatieve 24-uurs nieuwsdienst. Dit het liefst in privaat management zonder politieke invloed. Dan stopt ook dit soort machtsspelletjes aan de top.

Geef een reactie