Menu Sluiten

Waarom VolksLiga op 1 april in Nederland protesteert tegen Belgische regelneverij

Henning Van Duffel is nationaal coördinator van VolksLiga, de Vlaams-libertarische partij voor minder overheid en meer keuzevrijheid in het dagelijkse leven van de burger. De partij organiseert op 1 april een actie tegen regelneverij waar u ook aan kunt deelnemen. In deze opiniebijdrage laakt hij de kritiekloze houding van onze volksvertegenwoordigers die zich vrijheidsgezind noemen. Hun filosofie staat volgens hem toch wel erg in contrast met het laatst gestemde verbod op fotografie van installaties van kernenergie.

Even wat context. Het is sinds 27 januari 2022 verboden om een kerncentrale te fotograferen of te filmen. Enkel het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) kunnen toestemming daarvoor geven. Om in regel te zijn en de installaties in beeld te mogen brengen, moet je voortaan een formulier invullen waarin je je intenties kenbaar maakt. Pas dan kan het FANC een vergunning afleveren en mag je je gang gaan.

Extra bureaucratie voor wat eigenlijk?

Aangezien wij als enige organisatie dat soort regelgeving een slechte mop vinden, plannen wij op 1 april een fotoshootactie net buiten de dorpskern van Nieuw-Namen (Nederland). VolksLiga roept via een Facebook-evenement mensen op om dan met de kerncentrale van Doel op de foto te staan (of een leuke foto van zichzelf te laten nemen). We hopen daar dagjestoeristen, fietsers en wandelaars aan te trekken. Door de foto’s op Nederlands grondgebied te nemen, gaat het FANC een heel lastig karwei hebben om ons te sanctioneren.

De kerncentrale staat in meerdere opzichten symbool voor hete hangijzers. Naast platte censuur verzinkt deze maatregel in het niets tussen de hoogdringende dossiers waarin de bevolking wel een antwoord verwacht. In plaats van maanden geleden al voelbare maatregelen te nemen tegen de hoge energiefactuur of de hoge brandstofprijzen, krijg je dit soort onzin. Wat trouwens zo verontrustend is, is dat de Kamer het verbod unaniem heeft gestemd. Dat wil zeggen dat dus ook de kritischere oppositiepartijen die wet goedkeurden. In die partijen vinden we nochtans parlementsleden zich de eersten zijn om zich op de borst te kloppen dat ze vrijheidslievend zijn.

Verkeerde conclusie van een risicoanalyse

De doelstelling van het verbod is niet duidelijk. Het doet denken aan worstcasescenario’s uit de Koude Oorlog die je enkel in karikaturen tegenkomt. Of iemand heeft te veel films gekeken. Zelfs al roep je het hoofdargument ‘sabotage’ in, is dat buitengewoon lachwekkend. Aan wie een en ander ligt, is even duidelijk als de doelstelling. Wat wel zeker is, is dat het FANC het brein en/of de oorzaken achter het succes van het enige sabotagegeval in 2014 intern moet zoeken. Sabotage is natuurlijk een groot woord voor iets wat snel en zonder schadelijk gevolg terug ongedaan kan worden gemaakt. Dat een outsider echter zomaar de strakke beveiliging om de tuin kan leiden, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.

Wat dan zo tenenkrommend is, is dat na zeven jaar hard speurwerk de hoofdverdachte vorig jaar vrijuit is gegaan en het onderzoek zonder gevolg werd afgerond. Toch zal de eerste echte sanctionering een gewone dagjestoerist betreffen die geen flauw benul heeft dat ie iets misdoet. Dat is voor ons geen goede vertaling een risicoanalyse naar een beter beveiligingsbeleid. Voor ons moet het een stelregel zijn binnen de politiek dat een totaal ongevaarlijke daad geen voorwerp mag zijn van strafrecht.

Een kerncentrale is minder broos dan velen onder ons zouden denken. Er is gespecialiseerde kennis nodig als het tot een echte nucleaire ramp zou komen. Toch had niemand een enkele bedenking bij het verbod. Zelfs geen enkele volksvertegenwoordiger diende amendementen in. Rusland zou zoiets nog niet eens kunnen verzinnen. De grootste nucleaire installaties staan daar open en bloot… op Google Streetview.

Wie het evenement wil bijwonen kan zich op de onderstaande link intekenen: https://www.facebook.com/events/517882426223681

Geef een reactie