Menu Sluiten

Lokale pers toont zich als spreekbuis stadsbestuur en weigert realiteit juist weer te geven

Er was de voorbije woensdag een zogenaamd “inspraakmoment” aan het Groot Begijnhof in Mechelen. Mocht u van de beschrijving van de pers uitgaan, was er een constructief samenspel tussen burgers en stad. De bovenstaande foto spreekt echter boekdelen: naast het zichtbare protest, werd er een petitie overhandigd met meer dan 100 handtekeningen tegen de plannen in de buurt, wat voor zo’n kleine wijk erg veel is.

Oordeelt u zelf of de pers de spreekbuis van het stadsbestuur lijkt te zijn in de volgende artikels: GvA, HLN, Antwerps Persbureau.

Ons persbericht werd netjes opzijgeschoven, dus publiceren we het hier voor u:

VolksLiga hekelt gebrek aan inspraak in Begijnhofwijk en vraagt uitstel herinrichting

De partij VolksLiga is niet te spreken over wat zij het gebrek aan inspraak noemt in de plannen van de vernieuwing van het Groot Begijnhof. Heel het inspraaktraject is volgens de partij een schertsvertoning. “Het stadsbestuur beweert rekening te houden met de verzuchtingen van de bewoners, waaronder de parkeerproblematiek als belangrijkste pijnpunt. De nieuwe kortbij gelegen parkeerplaatsen voldoen namelijk niet om de parkeerdruk op te lossen; de aangeboden tijdelijke kortingen in de betaalparking Keerdok bewijzen dat”, klinkt het.

Op de laatste infovergadering hekelden vele buurtbewoners de antwoorden van waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen die volgens hen gebaseerd waren op buikgevoel en niet op kwantificeerbare feiten. Op vragen zoals hoeveel verkeersongevallen of snelheidsovertredingen er zijn geweest, wou Vandersmissen enkel antwoorden met anekdotes en leek hij zijn eigen waarheid op te dringen. Daarop kwam herhaaldelijk gemor en boegeroep van de inwoners.

Ken Willekens van VolksLiga werd door de buurt gevraagd om mee op de vergadering aanwezig te zijn. Ter plaatse vroeg hij Vandersmissen waarom de buurtbewoners, die zelf als beste kunnen weten wat wel of niet leefbaar is in hun wijk, niet kunnen stemmen of ze voor of tegen veranderingen zijn. De burgemeester weigerde daarop in te gaan en wou Willekens niet meer aan het woord laten. Op het inspraakmoment mochten andere bewoners slechts eenmalig het woord nemen.

Het gegeven dat het inspraakmoment plaatsvond op woensdag terwijl de werken al op maandag zouden starten, toont aan dat de vergadering niet als doel had om nog suggesties voor aanpassingen te weerhouden. VolksLiga noemt het inspraaktraject daarom een ‘show van beslist beleid’. De partij vindt dat dergelijke manier van werken een gezonde dialoog in de weg staat en vraagt om de herinrichtingswerken uit te stellen, uitgezonderd nutswerken.