Menu Sluiten

VolksLiga en Els Ampe willen stukje Wollemarkt vernoemen naar slachtoffer misbruik in de Kerk

Als het afhangt van VolksLiga-kopman Henning Van Duffel en onafhankelijk senator en Vlaams politica Els Ampe, wordt de straat van het Aartsbisdom in Mechelen omgedoopt tot de Eva De Moorstraat. De Moor overleed op 87-jarige leeftijd en stond gekend als “godvergeten” slachtoffer van misbruik in de Kerk. Het omdopen van de straat van het Aartsbisdom, het katholieke centrum van ons land, is een van de vele vragen van Rik Devillé van de Werkgroep Misbruik in de Kerk.

In de Bijzondere Commissie voor seksueel misbruik in de Kerk waar Rik Devillé werd gehoord, stelde hij voor om Eva De Moor te eren door een straat naar haar te vernoemen, het liefst in Mechelen, waar de belangrijkste zetel van de katholieke Kerk in België ligt. Eva De Moor werd nooit grondig erkend in haar onrecht. Ze werd zelfs als dader veroordeeld. “Als mens snijdt zoiets recht door mijn hart. Als onafhankelijk politica neem ik mijn verantwoordelijkheid op om slachtoffers zoals Eva te eren. Toen ik Rik Devillé het voorstel hoorde doen om te straat te hernoemen dacht ik meteen: dit doen we”, aldus Ampe.

Mechelaar Van Duffel en Ampe willen de straat aan het Groen Waterke, tussen het aartsbisschoppelijk paleis en de Schoutetstraat, hernoemen. Dit als eerbetoon aan alle slachtoffers van misbruik in de Kerk. Van Duffel richt ook een brief aan het bisdom om in de Stiltetuin (de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis) een aandenken te plaatsen in teken van het misbruik. “Daarbij denk ik aan een samenwerking met de kunstacademie waarbij de cursisten iets kunnen ontwikkelen. Het is voor de Kerk een uitgelezen kans om op een waardige manier alle slachtoffers erkenning te geven.”

De bal ligt nu in het kamp van de Mechelse gemeenteraad die over straatnamen beslist. Ampe en Van Duffel erkennen dat dit slechts een symbolisch voorstel is en dat dit het leed van vele slachtoffers niet compenseert: “We hopen dat ons voorstel zonder al te veel poespas en met partijoverstijgend enthousiasme wordt opgepikt op door de Mechelse gemeenteraad, zodat slachtoffers en nabestaanden van het misbruik op zijn minst al een toegewijde plek hebben om naartoe te komen,” klinken Ampe en Van Duffel hoopvol.

Teglijkertijd hebben enkele gemeenteraadsleden van N-VA en Vooruit ook geopperd om een symbolisch aandenken te creëren. Vooruit wilde dat op de Wollemarkt, N-VA wilde gewoon een debat. Beide voorstellen vinden wij onvoldoende en het bewijst weeral dat er over de dossiers waarin het meest vanzelfsprekend is dat de politiek verantwoordelijkheid moet opnemen, geen daadkracht kan worden getoond.