Menu Sluiten

VolksLiga legt klacht neer tegen paviljoenen op Kardinaal Mercierplein

VolksLiga heeft bij het Departement Omgeving Vlaanderen klacht neergelegd tegen de twee paviljoenen die de stad in april dit jaar op het Kardinaal Mercierplein bouwde. De constructies konden volgens het stadsbestuur zonder vergunningen worden gezet omdat het ging over een zogenaamd “infokiosk”. Dat staat er volgens de partij illegaal.

Volgens de informatiekanalen van “De Nieuwe Vesten” zouden deze infokiosken in september al verdwijnen. Er lijkt nu alsnog een vervolgverhaal aan te komen in de vorm van een koffieshop die er in een van de paviljoenen wordt ingericht. VolksLiga is het niet eens met deze bestemming en eist dat de constructies worden afgebroken in het belang van de verkeersveiligheid.

De partij betwijfelt of het bouwsel effectief al onder de noemer “infokiosk” kon vallen alleen al omdat er een uitzichtpunt is op de verdieping ervan. “Groot is dan ook onze verbazing dat een van deze kiosken een commerciële invulling zal krijgen. Het is immers niet langer een “infokiosk”, maar een handelspand. Zonder vergunning en bovendien zonevreemd, want het handelspand bevindt zich op de openbare weg.” zegt partijlid Ken Willekens. “We vrezen vooral dat de zwakke weggebruikers die hier de vesten oversteken minder zichtbaar zijn door de constructie zelf en gehinderd zullen worden door de commerciële activiteiten van de handelszaak.”

Willekens legde klacht neer bij de stad Mechelen en het departement Omgeving Vlaanderen. “De stad plaatst zich boven de wet en verzaakt aan haar voorbeeldfunctie. Je zou zoiets eens moeten proberen als burger. Verder valt het zeer te betreuren dat het stadsbestuur een ondernemer betrekt om activiteiten te doen plaatsvinden in dit waarschijnlijk illegale bouwsel. Zijn geïnvesteerde tijd en middelen zullen mogelijks vergeefs zijn.”

VolksLiga hoopt nu dat de bevoegde instanties snel zullen reageren en de bouwheer (het stadsbestuur) sanctioneert mochten er overtredingen worden vastgesteld. “In de binnenstad is er leegstand genoeg. Als de stad dan zo graag handelszaken wil opstarten, dan moet dat maar in de winkel-wandelzone, maar niet pal op een drukke oversteekplaats waar de veiligheid van de weggebruiker moet primeren,” onderstreept VolksLiga-voorzitter Henning Van Duffel.