Over het Zennebeemdenbos is heel wat te doen geweest. De belangenorgansatie Groene Buffer kon reeds vele Mechelaars overtuigen om meer aandacht te schenken aan dit groengebied, dat eens een samenhangend stuk bos was tussen de Zenne en de Barebeekvallei en nu ingeklemd zit tussen de E19 en de woonwijk Mechelen-Zuid. De Groene Buffer richtte zich inmiddels op meerdere groengebieden in en rond Mechelen, om het belang en de rol van groen voor de leefbaarheid te onderstrepen en vooral de bouwwoede van onze beleidsmakers aan te kaarten.
Daarbij kwam vooral de locatie van Plopsaqua, het geplande private waterpretpark, ter discussie. Door de stugheid van zowel Plopsa als het Mechelse stadsbestuur in dit dossier kwam er heel wat protest tegen de plannen. Het algemene sentiment daarbij is dat Plopsaqua zeker welkom is in Mechelen, maar niet uitgerekend op een plek waar al honderden jaren een bos heeft gestaan.
E19 wegcamoufleren geeft mogelijkheid tot samenhangend natuurgebied
Een bijkomende gelaagdheid in dit dossier zijn de plannen van het Vlaams Gewest om de invalsweg B101 van het knooppunt Mechelen-Zuid tot aan de Tangent te herinrichten. Op zich komt daarbij het Zennebeemdenbos niet in gedrang, maar dient er zich een uitstekende kans aan om de aansluiting op de E19 helemaal te herdenken. Want, daar is iedereen het zowat over eens, voor de aanbouw van de op- en afritten in de jaren ’70 werd er met ontzettend veel plek ‘gesmost’. Het concept van de bretellen die op de E19 aantakken kan heus veel slanker. Een afslanking van deze bretellen zou als grote positieve gevolg hebben dat we meer ruimte maken voor het bos. Maar dat is niet het enige wat we willen. We bekijken het groots. En dat hoeft allemaal niet veel te kosten.
VolksLiga schaarde zich al sinds 2018 als eerste en enige politieke partij achter het initiatief de Groene Buffer. Wij zien het nut van het bosbehoud in, maar wij vinden niet dat het bij de huidige situatie moet blijven. Zo denken we dat het tijd is om het verkeer van de E19 weg te camoufleren en ademruimte te geven. Door de E19 in een overdekte sleuf van exact 1 kilometer te steken, maken we Europa’s grootste ecoduct. Zo verbinden we het Zennebeemdenbos terug met de Zenne en kan er zelfs worden gekeken naar een samenhangend natuurgebied met de landbouwgebieden bij Zemst en de groengebieden rond de Eglegemvijver. Dat gebied beslaat zo’n 250 hectare, met Hofstade in het noorden, Zemst in het zuiden en Mechelen-Zuid in het oosten.
B101 ondergronds en ongelijkvloers voor meer groen en ademruimte boven het maaiveld
In alle plannen en nota’s wordt de invalsweg van Mechelen-Zuid omgevormd tot een stadsboulevard. Eigen aan zo’n stadsboulevard is dat de snelheid wordt verlaagd en dat vlotte kruispunten worden vervangen door klassieke kruispunten met verkeerslichten. Dat vinden wij een objectieve achteruitgang en tegen alle logica van vlotte verkeersdoorstroming in. Het is ook regelrecht gevaarlijk omdat de kans op kop-staartaanrijdingen met vaak dodelijke afloop groter wordt. Dat is precies de reden waarom Vlaanderen de A11 (expressweg) in het Meetjesland tot snelweg aan het omvormen is en waarom de R6 viaducten heeft gekregen over de Antwerpse- en Liersesteenweg. Begrijpen wie kan?
In ons concept is de B101 gedeeltelijk overkapt en ligt de weg tussen de Tangent en het knooppunt Mechelen-Zuid onder het maaiveld.
Voor de financiering van deze plannen kijken we naar een investeringsmix tussen de Stad Mechelen, het Vlaams gewest als grootste drager en Europese middelen (voor het ecoduct). Wat de Mechelaar ervoor terugkrijgt is niet mis te verstaan: het Zennebeemdenbos wordt uitgebreid van 14 naar 44 hectare. Ter vergelijking: het Vrijbroekpark is 65 hectare.
In ons programma zullen we hameren op de noodzaak van samenhangende groengebieden. Het is voor de leefbaarheid van Mechelen essentieel dat die worden weerhouden. Verdere groengebieden gaat we op dezelde manier bekijken, steeds in functie van een groter mastererplam groenbehoud.
Bekijk ons plan hier op kaart:
En in hoge resolutie: