Menu Sluiten

VolksLiga bezorgd om hinderlijk tegelwippen

In de pers

Deze zaak verscheen in de Gazet van Antwerpen en in Het Laatste Nieuws.

De Vlaamse campagne rond het tegelwippen loopt op volle toeren. Ook het Mechelse stadsbestuur doet gretig mee aan de ontharding van het openbaar domein. Zo zijn op enkele plekken in de stad delen van voetpaden opgebroken om er plaats te maken voor groen en doorlaatbaarheid van regenwater. De Mechelse afdeling van de partij VolksLiga is zeer kritisch en eist een doordachte aanpak.

Lokaal coördinator Henning Van Duffel vindt dat er veel te weinig is rekening gehouden met de andersvalide zwakke weggebruiker. Hij wijst erop dat een voetpad als bedoeling heeft dat voetgangers zich veilig en hinderloos op de openbare weg kunnen begeven. “Het is om het even wat, wie, waar, hoe en wanneer. Plotseling is je voetpad ongesignaliseerd opgebroken voor een modderpoel of een moestuin en moet je uitwijken naar de rijbaan. Mensen met kinderwagens of andersvaliden zoals gehandicapten en blinden zijn al helemaal de pineut: Zij moeten de rijbaan op en af, terwijl niet eens aanpassingen aan de hoge stoepranden zijn gebeurd”, zegt Van Duffel, die het beleid van schepen Patrick Princen totale willekeur en surrealistisch noemt.

Partijgenoot Ken Willekens hekelt dan weer de hypocrisie van het stadsbestuur inzake verhard openbaar domein: “Een druppel ontharding op de hete plaat van overdreven verharding. Dat tegelwippen is een vorm van greenwashing en om de schepen nog eens in de schijnwerpers te zetten. Ondertussen zijn er plannen om essentiële, grote stukken groengebied als Kantvelde, Spreeuwenhoek en Zennebeemden onder een laag beton te steken voor bouwprojecten. Als ze dan toch willen tegelwippen, waarom dan niet bijvoorbeeld de middenberm op de Oscar van Kesbeeckstraat of die talloze andere eilandjes op wegen in Mechelen die nog verhard zijn? Waarom zorgen voor een slechtere toegankelijkheid? Zet dan op zijn minst een bord in het begin van de straat dat minder mobiele mensen weten dat ze de straat op moeten waar het nog enigzins kan.” Willekens wijst op de overgang van voetpad naar asfalt, waar het allesbehalve rolstoelvriendelijk is. ”

Beide leden van VolksLiga wensen te benadrukken dat de Vlaamse onthardingscampagne een algemeen goede zaak is, maar dat de aanpak moet kaderen in een grotere samenhangende visie. Volgens hen is het de opdracht van de stad om werk te maken van een echt masterplan waarin aanzienlijke stukken groen en water onvoorwaardelijk worden ingekleurd als permanent groengebied.