Menu Sluiten

VolksLiga noemt bevraging vesten manipulatief en onvolledig

VolksLiga plaatst vraagtekens bij de recente online-bevraging van stad Mechelen en Wegen & Verkeer i.s.m. ProFacts over de herinrichting van de vesten. De partij wil de Mechelaar waarschuwen voor wat zij een manipulatieve en onvolledige bevraging noemt. Ook de timing vindt VolksLiga veel te laat: “plots, nadat het kwaad al is geschied, is de mening van de Mechelaar belangrijk. Het zal koffiedik kijken zijn of de bijsturingen die de respondenten nodig vinden, ook zullen doorgevoerd worden.”

“Het tendentieuze commentaar dat in de bevraging is verwerkt, vinden we erg kwalijk”, zegt voorzitter Henning Van Duffel. “De stad probeert zichzelf nog eens op te hemelen door de doorgevoerde aanpassingen aan de vesten voor te stellen als positieve beleidsdaden en wil de respondent daarvan overtuigen, terwijl het net aan de bevraagde is om dat zelf te evalueren. Er wordt daarna gevraagd om twee keer na te denken voor een beoordeling te geven. Zoiets is ronduit manipulatief en lijkt op toestanden in landen met twijfelachtige regimes. Ook door al te spreken over de definitieve inrichting, wordt uitgegaan van voldongen feiten en krijg je op zijn minst het idee dat alles eigenlijk al is beslist. Op die manier maakt de stad een karikatuur van burgerparticipatie.”

De bevraagde wordt aangespoord om rekening te houden met een subjectieve opsomming van beleidsdaden voor een stem uit te brengen.

Partijgenoot Ken Willekens treedt bij en zegt dat de bevraging nogal prematuur is doordat vele vragen niet worden gesteld en de antwoordopties onvolledig zijn. De technische ondeskundigheid is stuitend, beweert hij: “Zo zijn antwoordopties over de doorwaadbaarheid van de vesten voor zwakke weggebruikers onvolledig: Het kruispunt met de Bleekstraat staat niet in de lijst van aan te duiden oversteekplaatsen om iets over te zeggen. Maar dat is niet alles, bepaalde beroepsgroepen zoals hulpverleners en doelgroepen zoals andersvaliden worden domweg niet bevraagd. Je kan de enquête ook oneindig keer invullen, wat een objectieve uitslag compromitteert. Verder wordt er geen woord gerept over de neveneffecten van de enkele richting zoals de congestie op de Battelsesteenweg en de extra belasting van de wijken en dorpen rondom de stad. Het drastisch veranderde aanbod van openbaar vervoer is in de bevraging blijkbaar geen thema.”

VolksLiga stelt voor dat het stadsbestuur werk maakt van een geloofwaardig participatietraject waarin iedere Mechelaar zonder taboes input mag geven en waarin de medezeggenschap zich niet beperkt tot de invulling van de vrije ruimte en 5600 deelnemers.