Mobiliteitsplan
Het verkeer in Mechelen moet veiliger en efficiënter. Beleidswijzigingen zoals de modal shift benadelen automobilisten en verminderen de bereikbaarheid van winkels. Het openbaar vervoer heeft te weinig haltes en is inefficiënt. Burgers hebben geen inspraak bij grote werken, en mindervaliden worden vergeten bij het verwijderen van parkeerplaatsen. Er is een evenwichtiger mobiliteitsbeleid nodig. Met ons mobiliteitsplan willen we hier verandering in brengen. Van de Vesten tot in de dorpen en wijken, ons plan is een totaalpakket voor de toekomst.
De Vesten
De Vesten en een concreet plan voor de Vesten maken een belangrijk onderdeel uit van ons mobiliteitsplan. Wij hebben een plan uitgewerkt waarbij we vrij eenvoudig de tweerichting op de volledige Vesten willen herinvoeren. Dat doen we door de knips en camera’s aan de binnenkant van de Vesten weg te halen. Hierdoor kan er hier opnieuw één rijstrook gebruikt worden door alle verkeer. Dat benadert de situatie zoals ze was voor de grote structurele werken zoveel mogelijk grote financiële gevolgen. Omdat het bij die situatie misliep op vlak van inspraak, willen we daar eerst naar terug. Vanaf dat punt willen we maximaal inzetten op participatietrajecten. Dit doen we om de inrichting van de Vesten en eventuele aanpassingen door te voeren. Hierbij houden we rekening met de stem van buurtbewoners en betrokkenen, zoals de handelaar.
Lees het mobiliteitsplan
Onze plannen per buurt
Centrum
- We brengen de vesten opnieuw op dubbele richting. De binnenring brengen we op 1 rijvak en de snelheid begrenzen tot 30 km/u. De buitenring blijft op twee rijvakken zoals vandaag aan 50 km/u. We maken werk van een groene golf en veilige fietspaden die de rijrichting volgen.
- Samen met de nieuwe wijkraad bekijken we of bepaalde stops/knips, fietsstraten en andere vormen van verkeersremmers en omleidingen kunnen verdwijnen of aangepast worden.
- We stappen af van kasseien als straatbedekking en schakelen zo veel mogelijk drempels en oneffenheden uit voor de minder mobiele Mechelaar.
- We bekijken waar meer parking en laadinfrastructuur kan worden aangelegd. Het mag nooit een verhaal worden van netto minder parkeerplaatsen onder het mom van groen.
Dorpen
Battel – Heffen – Leest – Hombeek – Muizen – Walem
- We dringen aan bij het gewest voor een definitieve oplossing voor de N16 die bij een zware spits telkens opnieuw dichtslibt. De toestand zoals hij nu is, is al enkele decennia over datum. Bij de heraanleg van het Battelcomplex dreigt deze primaire weg in de vergetelheid te raken. Een definitieve oplossing neemt ook het doorgaande verkeer op de assen Hombeek - Kapelle-op-den-Bos en Leest - Tisselt voor een stuk weg.
- We bekijken of we de oude betonbanen met de luide en hinderlijke voegen effen kunnen maken, zodat de vibraties voor de omwonenden niet meer voorkomen en het verkeer stiller over de rijweg kan zoals bijvoorbeeld de Kouter in Leest.
- We moeten in samenwerking met Infrabel bestuderen hoe we de spooroverweg in Hombeek veiliger en minder hinderlijk kunnen maken.
- In een nieuw vervoersplan met De Lijn moeten we erop aandringen dat de dorpen op een redelijke manier ontsloten worden met de binnenstad.
- We willen een uitvoeringsplan voor fiets- en voetpaden in beide richtingen langs de Antwerpsesteenweg tussen Walem en Mechelen-Noord. De huidige fiets- en wandelinfrastructuur moet worden vernieuwd.
Wijk Mechelen-Noord & Nekkerspoel
- We vervangen de knips / stops door een verkeersmodel dat rekening houdt met een evenwicht tussen de plaatselijke gevoeligheden en leefbaarheid enerzijds, en de bereikbaarheid van de wijk anderzijds. De nieuwe wijkraad kiest uiteindelijk een alternatief uit de doorgerekende, haalbare modellen.
- Door de vesten op dubbele richting te brengen, geven we de buurt de mogelijkheid om naar de Tangent te rijden.
- We gaan aan tafel met DeLijn om de bus opnieuw langs de stedelijke begraafplaats en door Kauwendael te laten rijden.
- We dringen aan dat de provincie de fietsostrade de Caputsteenstraat afwerkt en overbrugt, zodat de conflictsituatie daar wordt opgelost.
Wijk Mechelen-Zuid
- We verzetten ons tegen de plannen om de rotonde aan Technopolis en het viaduct (aan de Q8/Passade) te vervangen door lichtengeregelde kruispunten. Wij menen dat deze de doorstroming niet zullen verbeteren en precies omwille van de filevorming een potentieel gevaar zijn voor kop-staartaanrijdingen van verkeer dat de snelweg in hoge snelheid verlaat.
- We sluiten de tunnels aan Geerdegem-Schonenberg (spoorweg) en Zemstbaan (B101) voor het doorgaande verkeer of zetten een duidelijke hoogtebegrenzer.
- Heel de verkeerssituatie in de wijken rond het Vrijbroekpark moet opnieuw worden beoordeeld. De nieuwe wijkraad kiest een verkeersmodel uit de doorgerekende, haalbare alternatieven.
Wijk Tervuursesteenweg (Coloma-Hanswijkenhoek)
- We zoeken naar oplossingen in deze buurt door het organiseren van inspraakmomenten voor de buurtbewoners.
- We zoeken samen met de wijk een goede oplossing voor de ontsluiting van de Tervuursesteenweg aan de Colomabrug.
- We gaan in overleg met het gewest om duidelijke oversteekvelden te voorzien over de hele lengte van de Jubellaan. Ook de voetpaden die onbegaanbaar zijn door boomwortels moeten een nieuwe plaats krijgen.
Ontknoping E19
- Bij de ontknoping van het Battelcomplex op de E19, wordt de snelweg met de oostwaartse richting van de R6 verbonden. Een oplossing wordt reeds in het recentste Mobiliteitsplan voorzien, maar de voorkeur lijkt uit te gaan naar een lichtengeregeld Hollands complex met verkeerslichten en kruisende bewegingen. Wij pleiten echter voor een verkeerslichtvrijeoplossing zoals de aansluiting van de N16 op de A12.
- De N16 tussen Mechelen en Willebroek staat bij het Vlaams Gewest ingeschreven als primaire weg. Een oplossing voor deze verbindingsweg tussen de A12 en de E19 dringt zich op, want het fileleed is dagelijkse kost. Vooral het zware verkeer moet op deze verbindingsweg geweerd worden. Met GPS bedrijven moet afgesproken worden dat vrachtwagens direct via A12 of E19 naar Brussel of Antwerpen moeten rijden. Vrachtwagens op de E19 moeten de correcte afrit nemen voor de industriezones Mechelen-Noord of Mechelen-Zuid. Battel is geen draaischijf voor zwaar verkeer.
- Wat de geluidsmetingen langs Battel en Hombeek ook als resultaat hebben, Mechelen moet aandringen om geluidsschermen te zetten. De ontknoping van Mechelen Noord en Zuid moet van dicht bij opgevolgd worden. Het wegnemen van het witte kinderbos mag niet leiden tot meer betonnering. Door de beide rijrichtingen naast elkaar te leggen hebben geluidsschermen zin. Het bos moest op de buitenkant terug aangeplant worden. Hierdoor schermen we de E19 nog meer af voor bewoners maar ook voor de dieren in het Robbroek.
- De Uilenmolenweg moet aangepast worden voor alleen lokaal verkeer. Het zware doorgaande verkeer voor de 2 industrieparken moet via de ontknoping naar de industrieterreinen geleid worden. In Zuid moeten we vermijden dat er 2 extra kruispunten met lichten komen. De overbrugging kan uitgebreid worden zodat de tangent rechtstreeks tot de autostrade wordt getrokken.