Menu Sluiten

Raamovereenkomst levering, installatie en uitbreiding van camerabewakingsnetwerk: zit de Mechelaar echt te wachten op nog meer controle?

In een ontwerpbesluit wordt voorgesteld dat de stad deelneemt aan een raamovereenkomst voor de levering, installatie en uitbreiding van het CCTV-systeem van de stad en de bijbehorende datagerelateerde diensten, die aan R.T.S. bvba wordt gegund. De raamovereenkomst, die openstaat voor andere autoriteiten in de vorm van een aankoopcentrum, maakt het mogelijk het huidige cameranetwerk te onderhouden en uit te breiden en in de toekomst te groeien door middel van datagerelateerde diensten.

– De overeenkomst garandeert geen exclusiviteit en de stad Kortrijk treedt op als aanbestedende dienst voor deze raamovereenkomst.

– Aan de deelnemende autoriteiten wordt 1% van de omzet in rekening gebracht als bijdrage aan de exploitatie van deze dienst.

– De leverancier, R.T.S. bvba, zal deze vergoeding rechtstreeks afhandelen met de stad Kortrijk.

– Het ontwerpbesluit waarborgt de vertrouwelijkheid van alle in het kader van het contract verkregen informatie, waarbij de contractant en de stad Kortrijk het vertrouwelijke karakter van alle informatie garanderen.

Achtergrond

In het ontwerpbesluit wordt voorgesteld dat de stad deelneemt aan een kaderovereenkomst voor de levering, installatie en uitbreiding van het CCTV-systeem van de stad en de bijbehorende gegevensgerelateerde diensten. Deze raamovereenkomst wordt gegund aan R.T.S. bvba. De overeenkomst maakt het mogelijk om het huidige cameranetwerk te onderhouden en uit te breiden en in de toekomst te groeien door middel van datagerelateerde diensten zoals extra ANPR-functionaliteiten, snelheidsmeting, beeldanalyse, tellingen (realtime en ex post) en andere nieuwe technieken die mogelijk worden.

De raamovereenkomst staat open voor andere autoriteiten in de vorm van een aankoopcentrum. Dit betekent dat ook andere autoriteiten aan de overeenkomst kunnen deelnemen. De overeenkomst garandeert echter geen exclusiviteit. De stad Kortrijk treedt op als aanbestedende dienst voor deze raamovereenkomst. Deze opschaling kan enerzijds betere prijzen en diensten bieden en anderzijds is de deelnemer vrijgesteld van het uitvoeren van zijn eigen inkoopprocedure overeenkomstig de wetgeving inzake overheidsopdrachten.

Aan de deelnemende autoriteiten wordt 1% van de omzet in rekening gebracht als bijdrage aan de exploitatie van deze dienst. Het doel is om deze kosten te herinvesteren in kennisdeling tussen de verschillende deelnemende overheden. Deze vergoeding wordt rechtstreeks met de dienstverlener geregeld. De autoriteit hoeft geen actie te ondernemen. Deze 1% is opgenomen in de offerte en wordt op de ontvangen factuur direct verrekend met de leverancier. Het is de leverancier die dit regelt met de stad Kortrijk.

De opdrachtnemer en de stad Kortrijk garanderen het vertrouwelijke karakter van alle in het kader van het contract verkregen informatie. Zij zorgen ervoor dat deze vertrouwelijke informatie alleen wordt verspreid onder die werknemers die rechtstreeks bij de overeenkomst betrokken zijn of die de geleverde goederen of diensten gebruiken voor zover dat nodig is voor het juiste gebruik van de geleverde goederen of diensten. Zij zorgen ervoor dat deze medewerkers de verplichtingen met betrekking tot het vertrouwelijke karakter van de informatie kennen en respecteren.

Bewakingscamera’s worden steeds vaker ingezet om de veiligheid te vergroten, maar ze kunnen ook privacyrisico’s met zich meebrengen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten met betrekking tot privacy en cameranetwerken in steden:

1. Camerawetgeving:

  • De Camerawet regelt het gebruik en de plaatsing van bewakingscamera’s in België. Deze wet is bedoeld om de privacy van burgers te beschermen en zowel de belangen van de filmer als de gefilmde te waarborgen.
  • Iedereen die gefilmd wordt, heeft het recht op inzage in de beelden. Dit recht kan worden uitgeoefend door een gemotiveerd verzoek aan de verwerkingsverantwoordelijke te doen.

2. Plaatsing en signalering: Bij het plaatsen van bewakingscamera’s moeten specifieke regels worden gevolgd, afhankelijk van de locatie:

§ Op openbare wegen moet een pictogram worden geplaatst om het publiek te informeren over de aanwezigheid van camera’s.

§ Voor publiek toegankelijke besloten plaatsen (bijvoorbeeld parkeerterreinen) zijn er ook specifieke eisen voor het plaatsen van pictogrammen.

§ Niet-publiek toegankelijke besloten plaatsen hebben minder strenge eisen voor signalering. Het correct gebruik van de beelden en het bijhouden van een intern register zijn verplicht.

3. Bewaartermijn: De bewaartermijn van de beelden moet worden nageleefd. Dit kan variëren afhankelijk van het doel van de bewaking en de context.

4. Mobiele bewakingscamera’s: Het gebruik van mobiele bewakingscamera’s, zoals ANPR-camera’s in voertuigen, moet ook aan specifieke regels voldoen.

5. Andere vormen van cameragebruik: Naast bewakingscamera’s zijn er andere vormen van cameragebruik die niet onder de Camerawet vallen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verkeerscamera’s, dashcams, en camera’s voor andere doeleinden.

Conclusie

Kortom, hoewel bewakingscamera’s nuttig kunnen zijn voor veiligheidsdoeleinden, is het essentieel om de privacy van individuen te respecteren en de wettelijke voorschriften na te leven. Het is nog maar de vraag of de veiligheid van de Mechelaars hiermee fors verhoogt, in verhouding tot de huidige toestand. Als vrijheidslievende burgers maken we steeds de bedenking dat via wetgeving de bevoegdheden van een cameranetwerk ook kunnen worden uitgebreid naar bewakingsdoeleinden die ver van de voorschriften van vandaag staan. Enkel al die bedenking en uit vrees voor een maatregel waarvan we de eindhalte niet kennen, maakt dat we principieel tegen hebben gestemd.