Menu Sluiten

Onze standpunten omtrent de Vesten verduidelijkt

Stadsgenoten, pendelaars en actiegroepen vroegen ons ons standpunt over de Vesten (R12) in Mechelen te verduidelijken. Laat het duidelijk zijn, een stem voor ons is een stem voor de dubbele richting.

Is de partij voor de enkelrichting of tegen?

VolksLiga is tegen de enkele richting.

Voor de vernieuwing van de Vesten of tegen (dit is een andere vraag dan voor of tegen enkelrichting) ?

Voor de vernieuwing die zorgt voor betere fietspaden en voetpaden en veiligere kruispunten voor alle weggebruikers. Daarom hoeft niet noodzakelijk alles vernieuwd te worden.

Moet de vergunningsaanvraag voor de definitieve inrichting uitgesteld worden of niet?

Volgens VolksLiga wel.

Moet de startnota opnieuw gemaakt worden met een andere vraagstelling of niet?

Neen, het is vanzelfsprekend dat alle mobiliteitsvormen een plek hebben op de Vesten en dus hoeven er geen keuzes gemaakt worden om bepaalde vormen van mobiliteit te verkiezen boven andere. Een dubbele richting zal altijd minder afgelegde kilometers omvatten dan enkele richting.

Moet nadien het draagvlak bij de bevolking voor de verschillende opties gemeten worden of niet?

De enkele richting is nooit een verkiezingsonderwerp geweest. Het is dus vanzelfsprekend dat er ofwel een meting van het draagvlak gebeurt door een referendum, ofwel dat het draagvlak op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 wordt gemeten. Naar aanleiding daarvan dragen de politieke partijen hun standpunt over het thema uit naar het publiek. Bij ons gaat de dubbele richting in elk geval een verkiezingsonderwerp zijn. Dit wil zeggen dat VolksLiga niet in de meerderheid zal gaan als dubbele richting op de vesten niet mogelijk is. We zullen dan onze verantwoordelijkheid nemen en in de oppositie gaan.

In afwachting van de definitieve inrichting, blijven we de huidige enkelrichting behouden, deels behouden op de zuidelijke Vesten, of laten we tijdelijk het verkeer op de binnenring weer doorrijden heel de stad rond?

Wij willen terug naar de dubbele richting over heel de Vesten totdat er ofwel een duidelijk referendum ofwel nieuwe verkiezingen geweest zijn.